10 avantaje ale corona virusului.

de câteva luni toată lumea, tot universul, vorbește despre covid19, noul tip de gripă, coronavirus etc. zeci de mii de experți și toți vbloggerii lumii vorbesc despre asta. după 2 ani m-am gândit să fiu în top și să revin cu un text, despre covid19, dar puțin altfel. nu voi vorbi despre cum a apărut și ce face, aveți cel puțin 40K materiale despre asta în toate limbile lumii.

unii văd asta ca pe sfârșitul ăla amânat din 2012, o conspirație masonică menită să ne descurajeze și să oprime econimiile globale, alții ca pe ceva trimis de cel de sus pentru păcatele lor lgbtq+, unii ca pe o simplă coincidență, alții ca pe un virus renăscut din tenebrele istoriei, etc. toată lumea e pusă pe urechi. e de la șoarec, e de la laborator, e de la ….

eu văd asta ca pe un lucru absolut normal, istoria e ciclică cu unele salturi în spirală. la cât rău facem acestei planete, după ce jumătate din ea a ars, se topesc ghețarii, aruncăm zeci de mii de tone de deșeuri în apă, omorâm toate balenele, consumăm resursele fără tolc, cumpărăm câte 3 mașini la o familie de 2 oameni, era absolut normal să apară vreo boală de tipu ăsta. vrun virus remodelat puțin de natură.

sunt sigur că au apărut mai multe, dar asta e cel mai mediatizat pentru că ne vizează pe toți și pentru că *așa trebuie*. la fel cum era absolut normal să fie foame după cel de-al doilea război mondial. toate în universul ăsta sunt strâns legate una de alta. ar lua prea mult timp să vă explic cum de aceea vă dau doar un exemplu: nu poți să te piși împotriva vântului sperând că n-o să-ți picuri pantalonii.

înțeleg foarte bine că lovește economia și mor cei dragi, dar hai să privim în larg, oleacă mai departe de egoismul nostru pământean. zilnic mor mii de oameni pe care noi, fiecare dintre noi, îi omoară. îmi pare rău să vă spun asta, dar oamenii mor, e un lucru normal. am pierdut oameni dragi și știu cum e, dar nu poți să le ai pe toate.

dincolo de *doamne ferește ce ne facem mai departe*, eu văd și câteva avantaje. de ex:

  1. într-o săptămână de carantină au dispărut smogurile de fum care acopereau orașele industriale, mă gândesc că în 3 luni natura s-ar simți ca vagabondul după o baie în cadă cu sare de mare și apă fierbinte. tot ce a vrut să facă greta și i-ar fi luat zeci de ani a făcut covid19 în câteva săptămâni. dacă o ținem tot așa încă o lună pentru prima oară după zeci de ani natura ar putea respira o gură proaspătă de aer.
  2. o să ne învețe să ne spălăm pe mâini și să avem grijă de igiena personală. măcar pe o parte dintre noi. cei care credeau că nu e important să te speli pe mâni și să bagi puțină vitamina C în tine, acum fac asta. plus suntem puțin mai atenți și ne învățăm, deși greu, să respectăm spațiul personal.
  3. europa va putea să vadă cum e să ai iar granițele închise și să ai iar restricții de trecere și va putea să-și revadă anumite opinii vizavi de politicile externe. plus va testa cât de pregătit e sistemul medical. un test necesar periodic. în sfârșit scenariile de la holywood pot fi testate pe viu.
  4. toată lumea, după ani de zile, s-a întors la casele lor și s-au revăzut rudele și pe cei apropiați și pentru o clipă au făcut-o pe uniții, (nevoile unesc de aia biserica e veșnică).
  5. unii care nu-și puteau vinde marfa acum au vândut-o, la fel cum s-au vândut produse pe care nu le cumpăra nici dracu până acum. toate cășurile alea de cosmonaut și tâmpeniile alea care au dată de valabilitate nedeterminată.
  6. oamenii au timp să stea acasă și după mulți ani să se gândească un pic la ce fac, cine sunt și de ce naiba s-a ajuns până aici și cum o vor duce mai departe și poate, doar intuiesc, unii dintre ei vor avea și idei bune și poate vor deveni mai buni cu natura lor și cea din jurul lor.
  7. resetarea priorităților. un lucru necesar în sec 21. prioritățile sunt o enormă problemă. prioritățile prost setate sunt ucigătoare. corona virusul n-are șanse să omoare atâția.
  8. în fiecare zi mor sute de tineri în războaie, foame, boli grave, conflicte armate, sinucideri, avarii la locul de muncă, uciși de poliție, simplă răceală, etc., coronavirusul omoară în mare parte bătrâni și pe cei cu imunitatea scăzută. și va omorî până la final vro câteva zeci de mii de oameni, praf pe asfalt în contextul universal. știu că e dur ce spun, dar gândiți-vă nițel, făcând abstracție de egoismul vostru cu *al meu e cel mai important*, poate o să începem să devenim tot așa de uniți și când vine vorba de salarii sub orice nivel pentru care lucrează o bună parte din glob și mor de la bolile căpătate la job?
  9. am putut să vedem prețul cu care putem vindeca planeta și dacă e să ne gândim că planeta nu e doar a mea și a ta, dar și a nepoților noștri, prețul pe care-l plătit nu e chiar așa mare. vă imaginați măcar 2 zile pe săptămână marile uzine să nu lucreze deloc? vă imaginați un oraș în care să meargă numai biciclete? vă imaginați 3 zile pe lună în care toți să stăm în casă? lucruri care par fantastice, dar carantina ne arată că dacă am face asta periodic am putea face doar bine casei noastre de toate zilele, adică terrei. chiar cred că oamenii sunt coronavirusul acestei planete.
  10. pentru o clipă ne-am simțit uniți în ceva, a câta oară în acest deceniu și secol. sigur că e și mult rasism și panică și ură, dar ea este oricând și oriunde între oameni. totuși în așa momente apar chipurile blajine și sfinții ies la suprafață și în așa momente omul bun se poate vedea în acțiune și planeta asta mai are oameni buni.

sunt realist și-mi dau seama că după ce va trece asta și economiile vor începe înapoi să-și întărească forța totul va redeveni așa cum a fost, dar măcar pentru câteva luni sistemul își schimbă accentele. un restart absolut necesar și mă bucur că trăiesc aceste vremuri și pot vedea asta.

sigur că nimic nu-i grav până nu ți se petrece ție, dar vă reamintesc că nimeni nu-i scutit de nimic și nimeni nu-i veșnic. poți trece cu brio de coronavirus și să te calce unica motocicletă de la tine din sat sâmbătă la miezul zilei.

pace.

 

 

 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s