10 reforme realizate cu succes în MD

observăm numa ce-i rău, dar ce-ar fi să vedem și treburile frumoase pe care le-a făcut țara pentru noi, pentru fiecare dintre noi ! dragii noștri politicieni și primăriile n-au odihnă, lucrează ca furnicuțile, ca albinuțele întreaga administrație a acestei țări pentru a ne face viața mai bună, mai frumoasă, mai certă și încă toate astea din banii noștri. bani pe care rebuie să-i cheltuie corect și să stea săracii să toace la strategii. dar las că noi contribuim toți la re/forme, nu?

nu sunt mare specialist, le zic doar pe alea care chiar se văd cu ochiu liber.

  1. reforma transportului public. nu știu câte millioane s-au cheltuit pentru asta, dar reforma e pe față și funcționează. am trecut de la biletele vechi la bilete noi și astea noi chiar sunt mai frumoase. au și o liniuță color care se vede doar la infraroșu, e făcut așa să nu poată fi falsificat. acum e imposibil să falsifici un bilet de troleu. plus am rămas la prețu de 2 lei, cel mai ieftin pentru transportu public din europa. am și introdus câteva trolee noi și autobuze. plus am reușit să avem trolee, cel puțin câteva, până târziu și am rămas stabili în ideea de a nu merge conform graficului. un transport public local trebuie să nu meargă conform graficului, să aibă șoferi obraznici și să fie murdare, e o calitate care trebuie respectată și menținută și mă bucur că reforma a avut grijă și de asta.
  2. stâlpi frumoși și parcări. orașele noastre sunt în continuă dezvoltare, veșnic ceva se construiește, se schimbă o trubă, după asta se mai schimbă un cablu, apoi plitka și tot așa. metropolă în dezvoltare ce să mai. dar a apărut o idee care a reformat tot. pentru care s-au dus câteva millioane, dar meritate. e vorba de minunații stâlpi dintr-un fel de metal și plastic negri c-o pretenție austro-ungară. sunt ca niște mici soldăței prinși în bolduri criminale care păzesc orașul de mașini-balauri, care parchează peste tot unde apucă. acum nu mai pot parca unde vor. hahahahaha ! de fapt într-un oraș așa mic cu atâtea mașini cea mai bună decizie e să închizi parcările fără să le dai o alternativă șoferilor, așa speri să-i treci pe biciclete. pentru bicilete era o linie galbenă care a dispărut după a 3-a ploaie. dar argumentul e că orașul abia își face fața. mai tăiem o bucățică de parc, mai desenăm o linie, mai construim un ghișeu, mai închidem o parcare și se rezolvă.
  3. revoluție în domeniu cinema. o adevărată reformă a fost observată în acest domeniu, a apărut CNC, adică centru național al cinematografiei. asta așa o instituție care reglementează, sistematizează, promovează, implementează strategii și tot așa. legenda spune că începând de acum putem respira liniștiți, degrabă strângem toate premiile de prin lume, suntem salvați. am observat totuși e în loc de clacul de salvare această instituție a devenit o bătălie cu rechinii, o nouă problemă în lista problemelor deja existente în domeniu cinema (așa zic unele voci), dar aici nu mă bag, nu mă pricep și nici n-am văzut așa multe filme MD ca să pot compara unele cu altele. totuși e reformă și e pe față.
  4. dezoligarhizarea. cea mai mare și observată reformă din ultimii o sută de ani sigur e asta cu scăparea țării d-al 2-lea Vlad, după scăparea de Filat. o reformă care a înlocuit PD cu PSRM și care i-a ajutat pe cei de la TV8 să-și umple câteva ore bune de emisie cu interviuri. reforma asta poate fi observată cu ochiu liber și a ajutat multă lume. vocile rele și trollii zic că am dat statul sărmanului vasal al Moscovei ș-am pus-o pe Maia în sfârșit în postul pe care și-l dorea și i-a dat domnului Andrei un salariu la care a râvnit dumnealui atâta. nu e adevărat. nu-i chiar adevărat. la urma urmei ne-am plictisit doar de un nume, vrem altele. ș-am salvat și parcursul european. nu-i nimic, e doar un joc, la următoarele alegeri salvăm țara și de PSRM și o dăm deja ACUM/PAS și după decenii de dictatură vom fi liberi. așteptăm, reforma e în toi. și dacă nu păi oricum va fi mult de lucru în Siberia, după toate incendiile devastatoare despre care se tace atâta.
  5. pașapoartele biometrice. personal, aici chiar sunt subiectiv, consider asta cea mai mare realizare și reformă pe care eu ca și cetățean o simt palpabilă. mulțumesc lui Leancă și cine a fost acolo în toată treaba asta implicat, de când cu biometricul am putut ieși și eu din țara asta iubită de noi de toți. eu n-am român, ca toți rușii din md, sunt încă un țăran, dar mă scot cumva anu ăsta poate că am adunat actele deja.
  6. susținerea producătorului local. ați observat probabil și voi că după Ukraina, Turcia, Rusia și încă câteva țări Moldova e promovată într-o nebunie în markete, magazine și pieți. e în top 10. sigur că noi nu suntem niște țărani ca italienii, de exemplu, care vând numai marfa lor în magazine, noi punem și moldova pe rafturi, acolo undeva jos sub produsele vecinilor. plus susținem producătorii mici și mijlocii cu taxe exagerate și în fiecare an facem reforme în care procentul ăsta să crească. cu horeca pe toți, prieteni. știm că au dispărut câteva milliarde din țară și banii ăștia trebuie să-i întoarcă cetățenii și micii producători. prețul reformelor e mare, dar noi suntem o națiune care a mai trecut prin greutăți și le vom trece împreună. nu putem fără jertfe, prieteni.
  7. internetu. sunt voci care zic că suntem un experiment în acest domeniu, nu știu, aflăm asta după ce Machedon va fi președinte. oricum suntem în top în domeniu IT și acolo sunt multe reforme palpabile, salarii la plic și multe alte bucurii în parkurile lor de distracții cibernetice. toate G-urile lumii sunt aici. dar am putut aduce wi-fi în toate colțurile țării. am dotat cu wifi tot cotețu. n-avem minte și educație, în schimb avem internet și acolo este tot, tot ce poate zice media și rețelele de socializare. las că de educație ne ocupăm noi mai târziu.
  8. reforma poliției și altor organe. nu știu ce să spun aici. forma asta albastră cu maiouri polo îi chiar drăguță. au și chipiuri și mașini mai bune. salarii nu știu că n-am fost polițist sau alt organ niciodată și sper să n-am treabă cu ei decât la frigărui. personal n-am observat nicio reformă și nici un mare schimb de atitudine, dar cu siguranță reforma s-a făcut văzută acolo pentru cine are ochi.
  9. reforma educației.  țin minte Sandu începuse, apoi Fusu, apoi Babuc, acum Onofrei, numa femei au fost pe la cultură/educație ultimii ani și cu siguranță tre să se fi făcut reforme palpabile acolo. ele sunt mame și știu cum e să fii profesoare și mamă. copii în grădinițe plătesc mai puțin în lei și mai mult în euro, mâncarea a ajuns să nu mai fie chiar așa stricată și toți au salarii mai bune și se aceptă destule proiecte educaționale, ba chiar vin și bani din afară care sunt virați în conturile corecte. nu vreau să par un misogin, dar nu cred că s-a simțit mâna femeilor la cultură/educație și mă tem să presupun că poate gusturile lor nu erau chiar cele mai estetice și certe. nu zic că un bărbat făcea mai mare treabă. deși la educație și cultură este treabă și aci e un soi de temelie a multor alte domenii, dar cine draqu să mai țină cont și de asta când sunt atâtea probleme în țară.
  10. ceva cu drumuri bune și casă la cheie. sau nu știu, da țin minte că era ceva. și se zicea că mai multe familii sunt deja fericite și că sunt sute de km de drum bun pe care ești așteptat să-l probezi dacă revii acasă.

știți m-am gândit că poate nici nu-s reforme astea, dar eu ca și cetățean prost și neintruit n-am de unde ști de reforme, dacă ei le fac acolo între ei și se laudă pe la televizor, or eu n-am unu, iar pe rețele importante sunt doar câte o știre la 4 zile, asta pentru că toți 4 zile dau share numa la o știre și n-am de unde ști ce se mai face în timpu ăsta dacă nu-i mai important decât ce vrea comunitatea.

trăim mai bine, murim mai greu, stăm mai des acasă și ne simțim perfect fără Vlad.

sau

pace și răbdare.

nu degeaba am fost numiți *mămăligari*. e pentru că am răbdat ș-am fiert fără să buhnim deja de sute de ani. răbdarea e crucea și sabia noastră.

p.s: mă simt aiurea că n-am zis nimic de reformele în sănătate și agricultură. n-am zis că nu știu care-s prețurile acolo.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s