pentru tata

Tata nu-i.

Mi-a luat puțin să mă adun.

După o pauză care a durat atâta, moment în care pregăteam un text despre Ștefan cel Mare și Sfânt (text care va apărea neapărat, dar Ștefan poate să mai aștepte) tata a murit. A stat la pat 3 luni fără să mănânce nimic.

E uimitoare capacitatea omului de a privi în depărtare lăsând să-i treacă cu vederea ce-i stă sub nas. Însă viitorul e nimic fără prezent, la fel și prezentul fără trecut. E un lanț. O lecție. Poate d-aia se zice că *dragostea-i la un pas de tine, iar tu o cauți la o leghe* sau că *fericirea-i la prima ușă, în dreapta*.  Numai că noi căutăm aiurea, căutăm de dragul căutatului, întrebăm de dragul întrebării, iubim în vorbe nu în fapte. Iubim…

Pe 15 februarie, ziua în care, zic sătenii, Iisus s-a ridicat la cer, tata și-a dat duhul. A fost o bătălie de 3 luni.  Pe 5 februarie făcuse 60. A fost un om onest, loial și econom.  Când l-am văzut ultima oară, slăbise cam 35kg, i-au rămas doar ochii albaștri senini și palmele butucănoase cu degetele scurte și groase. În rest erau câteva kg de oase într-un sac de piele. Tata a fost…

A fost. Este. Va fi.

11 ani în 3 pușcării. 2 aici și una în Ucraina. Frate geamăn. Unicul băiat într-o familie cu 7 copii. Cu tată sever și mamă vitrigă. Educat de fete. Crescut în internat. Hoț de cai. În tinerețe rebel. O dată a spart vitrinele magazinelor de stat și și-a ars actele. Nu voia să fie cetățeanul URSS. Făcea alișverișuri cu evrei în Odesa. Păr negru, barbă roșcată, ochi albaștri, sportiv. Într-o dimineață s-a hotărât să lase fumatul și n-a mai fumat niciodată timp de 30 ani.

După ce s-a dus cu mama la părinții lui și bunelul Vasile (pe care nu l-am văzut niciodată) nu i-a sprijinit alegerea, s-a supărat și n-a mai intrat în satul ăla niciodată, nici la întomrântarea mamei vitrige, nici la moartea tatălui, nici când au împărțit gospodăria, niciodată. L-a ofensat că nu i-au respectat alegerea. Era un om de cuvânt și foarte principial. Uneori prea de tot. Voiam să mergem la vară să văd satul unde a copilărit, Jora de Jos, dar se pare că voi merge singur deja.

S-a intersectat în diverse circumstanțe cu Silviu Silvian-Fusu, Dumitru Fusu, Igor Dodon, Gheorghe Țopa, Pavel Bechet, Gheorghe Urschi, bandiți celebri în anii 91-97, etc. Picta, era un jucător excepțional de șah (lucru pe care nu l-am învățat și-l regret enorm), juca șah atât de bine că-i lăsa mască pe toți moșnegii ex-campioni pe care-i întâlnea. A ridicat casa de la prima piatră până la ultimul cui cu mama îndoi, fără sponsori generali și salarii motivante. Îi plăcea vinul roșu de casă și mititeii la grătar.

Nu pot spune c-am fost cei mai buni prieteni, fiind un copil bolnăvicios am stat mai mult cu mama, în copilărie chiar mă temeam de tata, deși m-a lovit o singură dată în 30 ani, îmi era frică de privirea lui.

Am început să lucrez la 14 ani cu el. Lucru care mi-a cam deranjat spatele și m-a lăsat cu câteva probleme cu care lupt încă, dar îl înțeleg, voia să facă bărbat din mine și i-a reușit. Mi-ar lua mult să vă povestesc despre el, dar nimeni nu face așa tip de ode pe blog, pentru că nimeni nu le face share și un blog fără share moare, totuși am simțit nevoia să-i dedic un text.

N-a fost un om credincios, la drept vorbind nu iubea 3 categorii de oameni: medicii, polițiștii și preoții. Nu știu de ce dar nu i-a iubit niciodată. Însă în ultimele luni, după ce slăbise și-și lăsase barbă, arăta ca unul din sfinții ăia pe care-i vezi pe iconițe în magazinele bisericești. Și-a dat duhul în seara în care a venit preotul Maxim să-i citească. Timp de trei luni cât a stat la pat n-a făcut murdărie și n-a lăsat nici un miros, lucru într-adevăr uimitor, nu știu ce relație aveți voi cu treburile duhovnicești, dar când vezi un om care n-a crezut niciodată cum începe să-și cumpere iconițe, lumânări, să se roage și să se lumineze la față, începi să te uiți altfel la chestiile astea.

Am învățat de la el să-mi fac munca bine, să fiu sincer și corect, să-mi respect poziția și să-i iert pe cei care atacă.

Nimeni din ăia pentru care a robit toată viața, lucrând la florării în tot iadul ăla și stând în genunchi o viață, n-a venit să-l sprijine. I-au adus doi din ei niște flori la înmormântare și cam atât. A fost alături din prieteni doar unul, niște rude și noi, familia. Am văzut încă o dată cu ochii mei adevărul ăla cu: după moartea ta nu vor avea nevoie de tine decât ăștia din serviciile funerare.

Niciodată nu m-am gândit că va fi atât de greu să scriu un text despre un om la care țin atâta. Dacă rămâneam la textul cu Ștefan cel Mare (cu tot respectul pentru el) scriam deja 3.

Voiam să vă povestesc niște pățanii din copilărie, dar nu voi face nici asta. E ceva care parcă mă oprește. Tot ce-mi doresc e să-l pomenim și să mă ierte pentru tot. Eu l-am iertat. N-a fost nici pe departe un sfânt și un idol, dar inevitabil a fost un OM cu litere mari. Și dacă nu era el, nu eram eu.

Știu că a fost mândru de mine și se uita la prime în fiecare dimineață, apoi mă asculta la radio, știa toate publicitățile în care m-am filmat, întreba de mama fără să-mi spună mie despre toate spectacolele mele, la care n-a fost niciodată, pentru că nu-i plăcea aglomerația. De fapt mi-a zis o dată că cei mai frumoși ani, înafară de clipele când a devenit tată și n-a prea înțeles că deja s-a terminat burlăcia, au fost în pușcărie. Făcea minuni la împletit, țesut, cusut, etc., în copilărie aveam tot din lână, ciorapi, căciulă, pulovăr, pantaloni, toate făcute de tata.

Am plâns 3 zile…

Deși avea dureri insuportabile obișnuia să facă glume despre boala lui. Uimitor cu câtă demnitate i-a ținut piept.

Vă las aici un scurt video să-l cunoașteți.

Mulțumesc pentru tot tată și Pace sufletului tău.

(după pauza asta de câteva luni se pare că voi reveni la scris, dacă mai e cineva pe aici care m-ar citi)

 

Standard

Un gând despre „pentru tata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s