scrisoare înapoi. ce mi-aș spune mie la 18.

era o temă populară pe net, diverși artiști și personalități publice își trimiteau sieși scrisori sau copiilor scrisori deschise, la modu: ce-aș face dacă aș reveni atunci cu mintea de acum. m-am gândit să fac și eu asta, nu c-aș fi tare mare perosoană publică, dar mi se pare curios exercițiul. deci câteva puncte.

 1. o bună parte din ăștia care-ți sunt acum prieteni se vor face nevăzuți. femeile, banii, studiille, țări străine, drogurile, interese, toate astea vor fi, ca un gard de sticlă, între voi. nu te arunca cu *suntem prieteni* prea ușor. îți spun un secret: prietenie nu există în societatea modernă. cunoștințe, interese, munci comune. dacă oamenii vor avea de ales între tine și ce-i mai important pentru ei (bani, carieră, familie), alegerea e clară, și nu în favoarea ta. exact așa vei face și tu.
 2. cea mai mare minciună care o trăiești acum e: mai am timp! nu mai ai timp, fă ce trebuie să faci, câștigă, rupe, nu lenevi. te vei trezi la 30 fără nimic din pricina că n-ai prins calul de hățuri acum. dacă ai posibilitatea să faci bani, fă-i. în timp, rebeliunea și underground-ul, cu toate efectele lui vizuale, vor deveni niște glume proaste pe care le repetă aiurea când n-au despre ce vorbi foștii colegi de trupă, sau echipă. artă de dragul artei poți face și nițel mai sătul, faza cu: trebuie să fii flămând pentru a crea, a murit în parisul anilor 20-30.
 3. fii mai gentil cu femeile. vei întâlni prima iubire, pe care o vei dezamăgi peste ceva vreme, nu fi bădăran și fă-o frumos. fii mai atent și mai diplomat cu femeile. e ok să fii puțin ipocrit cu ele. femeile spun că vor doar adevărul, dar, în esență, ele n-au nevoie deloc de el, ele au nevoie de atenție, grijă și sex. vei cunoaște femei frumoase, unele te vor călca în picioare, pe altele le vei călca tu, dar niciodată să n-o faci pe victima, toate-s din pricina ta, în cea mai mare parte a părților.
 4.  nu fi grăbit. graba strică treaba, și-n cazul tău anume așa e. vei scoate texte fără să le redactezi, spectacole fără să le pregătești, vei arunca idei aiurea la beții pe care le vor face alții și alții vor ajunge în timp foarte populari folosind ideile tale, deși niciodată nimeni nu va recunoaște că le are de la tine. fii sincer, ăsta e atuul tău, dar nu le spune niciodată, sub nici o formă, tot ce gândești oamenilor. nimeni nu va ezita să se folosească de tine, dacă va fi cazul. știu că în cărți scrie că omul poate fi bun, înțelepciune, sfințenie, blabla, toate astea sunt adevărate și chiar există, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii mai selectiv, selectiv în toate. fii mai atent la ce spui și ce ți se spune.
 5. investește mai mult în muzică și trupa ta. ai să ai ocazia să rupi topurile și vei rata ocazia din pricina câtorva decizii proaste. în general vei face foarte multe decizii proaste și asta te va costa foarte scump, mai scump decât poți crede acum.
 6. vei cunoaște câțiva oameni foarte importanți, adevărați șamani care te vor ghida, fii mai atent și lasă aroganța când ești lângă ei. învață de la oameni. de regulă adevărații tăi profesori nu sunt în clădirile alea numite instituții de învîțământ, ei sunt în apartamentul de vizavi, în troleu, la evenimente pe scaunul din spate, în clasa paralelă. omul care-ți poate schimba viața e întotdeauna foarte aproape, trebuie doar să-l primești și el va veni aproape. neapărat.
 7. nu împrumuta sume mari și cărțile la care ții, nu se vor mai întoarce la tine niciodată.
 8. pune bani la ciorap și adună-i pentru a-i putea investi. nu cheltui aiurea banii, vei avea mare nevoie de ei. dacă pui câte 10 lei minim zilnic la ciorap vei ajunge în câțiva ani să ai bani pentru a-ți face măcar și un studio, orice.
 9. dacă ai ocazia să pleci din țară, fă-o. nimic nu se va schimba în moldova, nici acum, nici peste 10 ani. poți reveni oricând, dar dacă ai ocazia să pleci, pleacă. moldova e o mlaștină și va fi așa și peste 50 de ani. revin-o realizat, dacă tot simți că inima te cheamă înapoi. o să-ți pară rău că n-ai plecat când aveai ocazia, la fel cum o să-ți pară rău că n-ai făcut pașaportul român și permisul auto. fă-le cât mai repede.
 10. vei avea succese, dar vei rămâne prea nișat pentru a putea trăi din asta. te vor aplauda, te vor pupa în frunte și te vor lăuda, dar asta pe maxim câteva ore, apoi te vor uita, nu te hrăni cu asta. or fă-o pe placul lor, or nu te plânge pe ei că nu te înțeleg.
 11. vor fi câteva femei care te vor iubi mult. foarte mult. încearcă să rămâi în relații bune cu ele, de unele vei mai avea nevoie.
 12. citește cărți utile, despre drept, economie, psihologie, istorie, statistică, metafizică, IT, etc. cultura generală depinde în mare de tipul ăsta de manuale, nu neapărat de tonele de beletristică, mai ales contemporană. deși nu nega și beletristica, dar nu uita că asta-i doar ca o distracție. privește filme bune după regizori dacă n-ai timp de lectură. măcar un film pe zi, sau câteva pagini. neapărat fă asta.
 13. vor fi mulți care-ți vor da sfaturi, unii chiar te vor umple de ranchiună, vor veni cu păreri și critică despre ceea ce faci tu, vei fi privit ca un diletant în arta ta, tu nu te orpi, du-ți crucea pe aceeași linie, unii din cei care azi te cred un penibil vor fura citate din tine peste ani.
 14. să nu te lași de teatru, ți-ai face un viitor în domeniu dacă n-ai să-l lași. greșeala va fi că vei lăsa teatrul pe câțiva ani și-ți va fi foarte greu să revii.
 15. vei avea probleme cu memoria și asta-ți va juca fieste, mai ales la concertele rap, fă exerciții de memorie de pe acum.

aici sunt doar câteva. ar mai fi multe de spus, dar vei ajunge să n-ai net decât la job și la job nu poți sta prea mult la calculator, nici măcar să-ți redactezi prea bine textul.

pace ție.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s