#winefriendly în Nobil

 

Probabil aţi auzit deja cu toţii despre povestea asta cu #winefriendly (asta dacă staţi pe reţelele de socializare) şi evenimentele  organizeazate de cei de la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului alături de cei de la USAID, treaba asta cu promovarea vinurilor şi consumului corect în restaurantele din oraş. Una necesară și utilă.

Merg diferiţi nenici somelier şi cunoscători în ale băuturilor prin localuri (unele foarte fiţoase) şi fac cunoştinţă oaspeţilor, dar şi angajaţilor, cum să serveşti un vin, pentru că, dacă nu ştiaţi, e un întreg ritual bahic la mijloc.

Culoare, gust, arome, postgust. N’am să intru pe subiectul ăsta prea mult pentru că risc să mă repet, sau să’i repet pe alţii care’s mai buni în domeniu dat. Am să vă zic doar nişte păreri despre ceea ce s’a petrecut pe 25 februarie la Nobil Cigar Club, unde am ajuns şi eu la 4 ace alături de Mihai Druţă (somelier cu renume) ş’am consumat 6 feluri de vin roşu sec, de la vin dintr’un sort (feteasca neagră), la vinuri cupaj (amestecuri din struguri de diferite soiuri).  Deci cum a fost:

Localul nu mi s’a părut deloc kitch (lemn, piele, chestii), e un local plăcut, deşi cam neargumentat de scump (dar în Besarabia tot îi neargumentat de scump). Cetăţenii care își țin fundul acolo îşi permit unele amănunte pe care un poet nu şi le poate permite decît dacă o face pe scriitorul de review’uri, sau haliavşiku. Mesele n’au fost pline, dar atmosfera a fost una de casă, calmă şi relaxată. Era prezent şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare Eduard Grama, care mi s’a părut un nene de treabă, chiar a avut un monolog despre patriotism şi faptul că ar trebui să ne susţinem produsul autohton şi să investim în el mai mult, monolog care a fost şi aplaudat de un avocat venit să’şi fumeze trabucul.

Curios e să vezi cum se deschid oamenii după un pahar de vin bun. Devin mai vorbăreţi, ochii le strălucesc, încep să se simtă mai siguri şi depăşesc frustrări şi frici, totul devine posibil după un pahar de ceva bun într’o companie bună. Femeile mai accesibile și bărbații mai cocheți. Dar să nu uităm că trebuie să consumăm moderat, oricând poți deveni un purceluș, chiar și în cele mai plăcute companii cu cel mai bun vin pe masă (sau altceva).

Ce pot să vă zic de vinuri? Dacă eram plătit de companii m-aș fi făcut că nu-s și i-aș fi lăudat în tihnă pe unii și evitat pe alții, dar nu voi face asta. De ce? Pentru că fiecare hotărăște pentru el ce e bine și ce nu. Unii vor bea un vin de 35 lei și vor zice că-i cel mai bun băut vrodată, alții vor bea unul de 335 lei și-l vor vărsa în găleată după 2 înghițituri. La fel cum e și cu treaba aia olfactivă, toți spuneau de fructe uscate și fructe de pădure și blablabla când pentru mine unul mirosea a pastile de cap, altul a fân umed, sau a prune și cașcaval, etc.

Sunt o serie de localuri care și-au meritat sigla de #winefriendly și o vor purta, acum ceea ce vreau să vă rog, sau să vă îndemn să faceți, e să cereți vin autohton oriunde n-ați merge, să cereți să vi se ofere în pahare cupe (sau cum or fi ele), important e să fie pahare de vin. Am văzut și din ăia care toarnă vin în pahare parcă de șampanie, ceea ce e o crimă. S-au făcut pahare pentru vin nu din moft, e pentru că ajută la desfășurarea vinului și-i oferă posibilitatea deschiderii întregii palete de gust și miros. Să nu vă grăbiți în a-l bea, vinul trebuie savurat, la fel cum e și cu femeile. Să mai știți că în dependență de culoare se recomandă și un anume pahar, chelneriii ar trebui să știe asta.

Consumați cu măsură și nu încetați să căutați gustul care vă reprezintă, dar și nu uitați să-i dați un pic de timp, pentru a savura postgustul și a-i prinde starea vinului. Dacă simțiți că unul vă îmbată și vi se trezește grohăitul să știți că, probabil, nu-i vinul vostru.

Dacă tot ești consumator fii unul responsabil.

Pace.

 

 

 

 

 

 

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s