VALUL VOLOC

pentru că suntem dintr-un aluat și practicăm bălăcitul în același glod, care se cheamă actorie în md, m-am gîndit că va fi corect să dedic un articol subiectului Voloc. VALUL VOLOC. pentru că este un om pe care-l respect prefer să-i spun doar adevărul, deși știm cu toții că n-are lumea nevoie de adevăr, eu încă trăiesc în era mea medievală.

am așteptat să treacă cîteva zile să văd cum derulează evenimentele, iar ele derulează exact cum e și de așteptat, nu sunt un profet, dar facebook-ul este prea simplu, n-ai nevoie de minte ca să ghicești cîțiva pași înainte. societatea noastră e un joc de dame, nu va fi șah următorii mulți ani, iar la dame eram bun.

să încep de la marele și durul adevăr: pînă-n pulă de Sergiu le este conaționalilor! și am să vă spun de ce.

1. n-am văzut și n-am auzit ca uniunea cineaștilor sau cea teatrală să se pronunțe pe marginea subiectului, deși Voloc este un actor și corect ar fi, așa bănuiesc eu în mintea mea naivă, ca aceste uniuni să se unească și să se pronunțe, nu neapărat cu mesaje că: nu vi-l dăm!, că n-au ei deloc nevoie de el, dar măcar cu un comunicat de presă sau cu niște pancarte la urma urmei. artiștii sunt o turmă de invidioși bîrfitori și dacă cineva cade păi ei deschid șampania, dacă sperați că artiștii, chiar intelectualitatea, se va uni și vor ieși în stradă să spună un cuvînt sus și tare, păi vreau să vă calmez, asta nu se va întîmpla. cel mult vor fi intervievați de către vreo jurnalistă studentă pe marginea subiectului și vor da din cap în propoziții scurte. gen: Noi suntem cu tine Sergiu.

2. n-am văzut ca oamenii care au lucrat cu el și care-s un soi de persoane de vază, unii chiar vază cu flori, să ne zică ceva demn de laudă și respect. Igor, care l-a descoperit, sau alți regizori și fofîrlani de diferite categorii stau și tac mîlc, ca niște broscuțe într-un lac uscat. nu prea cred că marii regizori și actrori care au lucrat cu el cot la cot au treabă cu voloc, de fapt la toți li-i cam în pulă și-l cred un drogat care-și merită soarta. prea des l-au văzut spart. îl foloseau pe post de clovn pentru vizualizări, nu prea îmi imaginez că alde Igor, sau alții, sau profi de pe la AMTAP, vor sări să-i întindă mîna sau îi vor duce țigări arestatului. deci …

3. treaba cu je suis e un căcat răsuflat. voloc nu-i charlie. sincer să fiu cu voi mi-aș fi dorit să apară un mesaj, dar drama e că voloc nu poate fi un martir pentru că n-aduce un mesaj clar și bine conturat. voloc s-a revoltat și a făcut un pic de scandal, a numit niște clienți urît și cam atît. noi l-am făcut erou pe boboc, care n-a fost decît un tip care n-a fost în locul potrivit, dar și de boboc am uitat repejor. de ce? pentru că n-are un mesaj în spate. nu trezește lacrimi și furie. a murit pentru că așa a fost, poate chiar a meritat, se gîndesc unii. voloc nici măcar n-a murit, atunci de ce să-l ajutăm? … pentru a trezi revoltă și a duce la schimbări e nevoie de ceva violent și dur, voloc n-are așa ceva, în toată cariera lui el n-a jucat decît același tipaj, a fost același personaj, lumea vede în el un terchea-berchea, un șalampoi, un pierde vară, el n-a avut nici măcar un rol care să-l facă pe țăran să urle cu furca în mînă, să suduie și să sară la palatele procurorilor cu cererea de eliberarea a eroului național. nu va fi una ca asta dragii mei, nu. je suis e o parodie proastă, un soi de tag pe perete, cu asta nu faci nimic, asta nu-i cîrligul care să te scoată din gunoi. eu, spre exemplu, nu sunt voloc și cu tot respectul meu pentru el, nu voi fi niciodată voloc. eu pot fi arogantu-frustratu, dar nu mă regăsesc. ăia din franța au fost omorîți cu sînge rece, e vorba de un alt tip de nedreptate, aici un consumator de droguri a obijduit niște flăcăi, puse în aceeași oală par ipocrite și penibilitatea acestui mesaj mă lămurește încă o dată pe mine. e simplu: voloc e un tip bravo, dar voloc nu-i boboc, voloc e gîsca. e un om curios și o personalitate, dar nu aduce un mesaj, nu trezește o stare. trezește zîmbete chiar și într-un monolog de William.

4. cunoscînd facebook-ul vă asigur că revolta mutualilor se va termina în cîteva zile, începînd de marți, 14 iulie, lumea va uita de voloc. noi suntem un popor cu minte scurtă. la noi tot durează 3-5 zile, apoi ne deprindem, ne împăcăm, ne ducem la culcare. dacă cineva crede că ceea ce se petrece pe facebook e o treabă bună și asta-i va micșora pedeapsa, vă recomand să beți un ceai de ierburi și să mîncați ceva. facebook e o carte a fețelor somnoroase, a unor putori care au timp de postat pentru că n-au timp de viață. viața e ceva ce se petrece cît tu citești acest articol.

5.  sistemul te scoate din el cînd îl deranjează ceva. pentru a dobîndi ceva de la sistem trebuie să-l presezi, trebuie să scurgi pînă la ultimul gram din tescovină, trebuie să-l strîngi în menghină și să-l scoți din starea de confort. pentru asta trebuie să fie unite toate forțele, sistemul trebuie să vadă că societatea vrea, să simtă respirația lor pe coridoare, să le fie frică de sapele și furcile lor, să n-aibă hodină de la telefoane și mesaje și cerințe, sau atentate teroriste. altfel sistemul e ok fără tine, el are alte sute de mii asemeni ție, dacă te aruncă pe tine are alții, sistemul nu se teme de un om, sistemul se teme de un alt sistem, mai puternic, mai organizat, mai dur. citește mai sus încă o dată și ai să înțelegi că nici organizați, nici duri, nici clari nu suntem. dar, mai ales, nu suntem uniți. deci să curgă apa și să verse vinul în pahare.

acum de bine. Voloc este exemplul tînărului revoltat. omul care cere. omul care vrea. doar că noi, restul, nu vrem. ne demonstrăm nouă că nu vrem de fapt, zicem că vrem, dar cînd vine momentul păi nu prea ne dăm cu capul de pereți. unde-s scriitorii și actorii, regizorii și pictorii, unde-s ei? un artist e înjunghiat în spate de sistem și noi dormim, unde-s bloggerii și media, unde-s poponarii și drogații cu care a fumat pe la balcon? unde suntem noi? în basarabia. ăsta e răspunsul. eu vreau ca voloc să fie eliberat, să admitem că a greșit, atunci să-și ceară scuze public și să terminăm mascarada asta. dar nu. e vorba de un principiu pur basarabean. jignitul nu iartă. unde-s uniunile și de ce ne unim numai cu vorba? Voloc ar fi pornit valul, dar valul vălătuc nu merge. noi trebuie să cerem, avem un motiv acum, dar oare cerem cu adevărat? nu. Voloc nu-i un martir, dar e un exemplu, un om demn de folosit pe post de imagine pe poster.

zicem că ne cerem drepturile că le avem. dar unde-s ONG-urile? unde sunteți toți cei care vă bateți peste pulă cu buzele anul împrejur.

Moldova e locul unde papucii și vicolii merg acasă, iar volocii și bobocii sunt terfeliți. e locul unde dilerii cu 5 pachete fac pușcărie, iar dilerii cu tonele fac legi în parlament. deci despre ce vobim noi aici?

pentru a fi un martir trebuie să ai fapte demne de un martir. trebuie să șochezi opinia publică, nu doar să epatezi pe rețele. trebuie să fii un sfînt, să fii venerat, să fii mai presus de vîrfurile clădirilor de stat. sîngele trezește. despre asta altădată.

am încercat să fiu sincer și sper să nu fiu acuzat de căcaturi inutile. aș scri mai mult, dar e suficient și atîta.

Voloc pace.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „VALUL VOLOC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s