citește cu urechile. ascultă cu ochii.

Am auzit de la cineva. Am văzut cu ochii mei. Mi s-a întâmplat mie. Asta sunt cele trei tipuri de cunoaștere. Așa cum le știu eu.  Auzul, văzul și memoria tactilă.

De care din ele te lași ghidat de cele mai dese ori?

Am observat că și popoarele se împart pe aceste categorii. Sunt popoare care trebuie să vadă cu ochii lor, popoare care descoperă, caută, experimentează, creează, inventează. De exemplu vechii romani, egiptenii, unele triburi din America de Sud, chinezii. Sunt popoare care trebuie să atingă, să simtă în mâini, să cuprindă, să mănânce și să bea. Aceste popoare sunt popoarele care atacă. Ele sunt popoare de proletari războinici, soldați și mercenari. Unele popoare slavone, popoarele germanice, triburile mongole. Dar mai e un fel de popor. Popor care trăiește din auzite.

Popoarele latine sunt așa. Avantajul acestor popoare e că pot aduna firele nisipului într-o clepsidră. Pot funcționa pe post de chintesență, pot fi izvorul care le adună pe toate celelalte, fără să facă ceva singure.

Din acest popor ne tragem și noi, basarabenii. Dintr-un popor care trăiește din auzite. Doar că am luat tot ce-i mai rău, asemeni fiului rătăcit. Fiecare familie are un nerod. Ăsta, mi se pare, suntem noi, basarabenii.

Noi credem, luptăm, cerem și dorim doar din auzite, noi nu vrem să vedem, dar, mai ales, să cucerim. Norocul nostru ar fi putut fi faptul că migrarea, dar și cele două războaie, ne-au adus în prag un alt popor, ba chiar o droaie de alte popoare, formând un epicentru de minorități, fără ca cineva anume să dețină o majoritate. Asta ar fi fost un avantaj. Dar moldovenii au refuzat să învețe de la alte popoare, ei preferă să învețe din auzite, iar unele popoare nu pot povesti deloc. Ele trebuie să vadă sau să atace, iar noi avem doar urechile deschise, de aia și ne manipulează involuntar.

Ce-ar fi să nu mai trăim din auzite?

Să votăm, să ascultăm, să ne închinăm, să vrem, să pomenim, să credem doar în ceea ce spun alții și ceea ce arată alții. De ce să nu începem să cucerim și să vedem cu ochii noștri?

La fiecare 4 ani se schimbă electoratul. Și totuși câștigă tot ei. De ce? Pentru că cineva a spus. A citit cineva undeva un jurnalist care a scris un articol din auzite, de la o sursă care, cică, era la fața locului, știre care, de altfel, a devenit foarte virală, pentru că cititul bârfelor intră în buzunarul nostru de la piept. Inimosul basarabean simte cu urechea. Melcul scurge lacrimi.  Vezi aici. Ce a zis. Se adeveresc zvonurile. Eu cred că … Se zvonește că … Au spus că …

Gândește. Descoperă. Cucerește. Fii altfel. Alt fel.

Pace.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „citește cu urechile. ascultă cu ochii.

  1. Willow Garden zice:

    „Asta sunt cele trei tipuri de cunoaștere. Așa cum le știu eu. Auzul, văzul și memoria tactilă.”
    ~ mai era gustul, mirosul. M-ai explica odata ca n-ai explicat normal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s