scrisoare adolescenților sau de unde atâta grabă

Dragi minori, acest text vi-l dedic anume vouă, vreau să vă dau un sfat, puteți să nu luați textul acesta în serios, puteți să-l puneți în lista textelor băbești care se termină cu: eu ca tine am fost, tu ca mine nu!, puteți să uitați acest text, dar vă recomand, chiar vă rog,  să-l citiți atent până la capăt. Vă scriu un text sincer, așa cum mi-ar fi plăcut să mi se spună mie, așa cum l-aș fi înțeles eu.

Vreau să vă întreb pe toți: unde vă grăbiți așa? De unde atâta grabă? Am observat o tendință stranie la copii de azi, zic copii și mă refer la adolescenții până-n 20 de ani, toți vor să crească cât mai repede. Fetițele vor să simtă gustul pulii cât mai devreme, iar băiețeii vor să încerce toate drogurile de pe piață până termină liceul, de ce? Oare nu știți voi că le veți reuși pe toate? Eu am încercat tot ce se putea încerca de pe piață și vă asigur că veți reuși să le aveți pe toate, nu vă grăbiți să descoperiți și să creșteți mari, să fii mare nu-i chiar așa de interesant cum pare.

Fetițele bagă pe ele atâta machiaj că par niște târfulițe cu pretenții de manga, toate își supra solicită tenul și ajung la 25 cu fața plină de riduri, de ce să vă acoperiți coșurile dacă asta-i normal, e normal să ai ceva pe față, e de la hormoni, te maturizezi, acolo în tine se petrece ceva și asta-i bine, asta-i sănătos, de ce încercați să puneți pe voi kg de pudră și prostii care se văd pe fața voastră și vă fac să păreți niște păpuși gonflabile, de ce?  De ce vreți să vă pierdeți virginitatea așa de ieftin și așa de repede? Veți reuși să vă futeți, nu vă faceți griji.

Veți reuși să fumați toată viața, nu încercați să păreți cool fumând țigară după țigară, asta-i cool numai în filmele americane, în viața cotidiană asta nu-i chiar așa sexy cum pare, știu că v-au spus minciuni și că ați crescut cu idoli care au legende de narcomani și vreți și voi să deveniți vedete ca băiețeii și fetițele de prin revistele alea cu postere, dar nu vă grăbiți așa, veți reuși să fiți tot ce vă doriți, luați-le ușor, toate vin la timpul lor și vin când trebuie.

Băiețeii își trag tatuaje pe care nu le prea înțeleg și se laudă că fumează iarbă și că sunt cei mai tari macho din școala lor, fraților am fumat atâta iarbă că mulți din voi n-au atâta maculatură în casă, vă asigur că nu-i ceva cu ce să te lauzi și să pari voinic în ochii fetelor, nu-i ceva cu ce să te mândrești și dacă ai un joint și plete asta încă nu înseamnă artist din underground, credeți-mă că știu ce spun, poate chiar mai bine decât vă imaginați voi asta.

Nu vă grăbiți să treceți la obiceiuri proaste și să vă lăsați pradă viciilor, s-ar putea să nu fiți pregătiți, s-ar putea IQ-ul vostru să nu perceapă informația corect, s-ar putea pur și simplu să nu luați calea corectă din neștiință și nechibzuință, asta v-o spune un băiat care a trecut prin supradoze și a încercat măcar o dată tot ce poate propune orașul, acum după ce știu ce poate face vă spun că nu merită atâta efort. Dacă poți și simți că poți să eviți vreun viciu atunci îți recomand, din toată inima, să nu-l alegi, să-l eviți, poți să nu eviți oamenii vicioși, dar dacă simți că poți evita fumatul, băutura, drogurile tari și nu prea, dacă simți că n-ai neapărată nevoie, atunci nu-ți irosi timpul pe asta.

Nu vă grăbiți să vă începeți viața sexuală prematur, multe lucruri le înțelegi în timp și nu din filme, nu vă grăbiți pentru că s-ar putea să nu fiți gata și vă stricați plăcerea. Băieții fut prost copilițe cu care trebuie să lucrezi prea mult pentru a le scoate din frustrările care le capătă în urma unei prime partide proaste. Vă recomand să faceți asta numai dacă sunteți gata și nu vă grăbiți, nu vă futeți din grabă și din picioare pentru că stricați plăcerea și misterul actului în sine, nu vă grăbiți pentru că le veți reuși pe toate. Eu mi-am început viața sexuală ultimul din clasă, aveam 21, și am reușit până azi să am 2 relații lungi și zeci de partide bune de care mă bucur și  să fac de toate, și dragoste, și sex, și futai ca-n filmele bune, toate vin și toate-s bune la timpul lor.

Știu că vă plictisiți la școală pentru că așa-i sistemul nostru de învățământ, profesorii sunt niște moși care predau aceeași temă de 30 de ani, dar nu așteptați de la ei informație nouă, căutați singuri informația și nu-i ascultați pe cei care vă spun că nu-i nevoie de școală, e nevoie pentru că te disciplinează, te obligă să-ți stabilești niște reguli, te trezește și te culcă la o anumită oră și de obligă să faci lucruri care nu neapărat îți plac, dar în viață vei face foarte multe lucruri care nu-ți plac, te asigur. Caută singur, vorbește cu lume diferită, cunoaște lume, niciodată nu știi cine dă și cine primește și nici nu știi cum adevărații tăi profesori pot fi oamenii întâmplători pe care-i întâlnești în stații. Scapă de plictiseală simplu, nu te gândi la asta și nu-i acorda atenție, plictiseala e la tine-n cap, rutina e mult mai interesantă decât crezi tu, prin rutină poți chiar ajunge la nirvana, despre asta voi scrie altădată.

Bucurați-vă de vârsta voastră, o să vă pară rău pentru că o să înțelegeți într-o zi că timpul nu se mai întoarce, Cronos își bagă adânc pula-n voi. Eu mă bucur că m-am maturizat relativ târziu, m-am pupat la 18 prima oară, până atunci munceam cu tata la câmp și mă uitam la fete ca a colege de sapă și când mai ascultam un cântecel lent la discotecă eram așa de timid că mă invitau fetele la dans, dar eram fericit în timiditatea mea și azi chiar mă mândresc cu asta.

Știu că vreți să păreți vedete cu toții și că sunteți curioși să gustați din viață, dar credeți-mă că nu merită efortul pe care-l depuneți. Vă bateți joc de voi și, probabil, sunteți prea aroganți și prea încrezuți că le știți pe toate ca să vă mai uitați dintr-un alt unghi, dar vă asigur că nu știți nici-o pulă din ceea ce credeți că știți la 17, sunt lucruri pe care le înțelegi numai cu trecerea timpului și aici chiar nu fac doi bani toate lecturile voastre, chiar dacă citiți toată filosofia nemțească la 15, nu vă supărați pe mine, dar nu înțelegeți nici jumătate din tot pentru că nu aveți vârsta la care să înțelegeți asta, sunt lucruri care vă depășesc și vă vor depăși până nu vă veți opri să meditați un pic și să înțelegeți că graba nu face decât să te lase cu șlițul descheiat și buca vânătă.

Știu că vrem să atragem atenția cât suntem tineri și că ne e în cot de părerea părinților, ei n-au cum să înțeleagă asta și tot așa, replici pe care le au toți adolescenții, niște clișee de tipar, dar eu nu sunt părintele vostru, eu sunt un băiat exact ca mulți din voi, doar că am parte de o pereche de ochi care vă văd de la distanță și ceea ce văd e jalnic dragii mei. Vreți să fiți ceea de ce o să vă rușinați peste câțiva ani, o să vă uitați la asta cu un zâmbet libidinos pe botișor și veți spune că: mare prost am mai fost. Toți trecem prin asta, știu scuza, o foloseam și eu, dar de ce să nu câștigăm timp?

Poate nu vă interesează, sunteți la vârsta la care le știți pe toate, dar nu-i chiar așa, îmi pare rău să vă dezamăgesc cu marasmul meu, dar nu le știți pe toate și nu le veți ști niciodată, nu poți să știi tot din simplul motiv că nu acolo cauți. Toți căutăm în altă parte, căutăm acolo unde nu-i, unde n-am pus, căutăm ceva ce n-are cum să fie și suntem nebuni și flămânzi de niște lucruri atât de efemere și de ipocrite că pierdem esența, pierdem farmecul vieții, pierdem copilăria pe gălăgie, vicii și limbi în gât.

Fetele vor să fie trase de păr și roase de marginea mesei, dar nu vor să fie mame, iar băieții vor să-și bage puțulica peste tot, dar nu vor să fie responsabili de ceea ce fac, toți vor să fie cei mai buni și să-și întreacă idolii, care nu-s neapărat exemple demne de urmat, uite așa vă îngropați cei mai frumoși ani, anii adolescenței, anii copilăriei, anii în care poți să nu te gândești la facturi și frigider gol, anii în care poți să înveți și să investești în educația ta, anii în care poți să te pui pe picioare și să pornești mecanismul care te va salva în lumea asta plină de prieteni din inerție și de oportuniști, anii în care poți să te bucuri că ești copil, că ești liber de foarte multe obligații și responsabilități, anii în care nu merită să te bagi în relații de durată și să te gândești la lucruri mari ca Dragoste și Ură, anii în care poți fi wild în frumusețe și anii în care abia începi să devii cineva, anii în care ți se conturează caracterul, anii în care poți fi copil, e atât de frumos să fii copil. Fiți liberi, dar nu uitați de suflet.

Nu vă grăbiți să creșteți mari, să fii mare nu-i deloc așa interesant cum pare. Și eu la 17 voiam să am 27, acum am 27 și aș da multe ca să am iar 17.  Nu știu nici o plăcere mai mare decât copilăria și adolescența. Nu știu nimic. Și nu uitați că sunteți oameni, asta înseamnă că sunteți aproape dumnezei, aveți suflet dincolo de carne și oase, nu sunteți niște USB-uri să vă băgați în tot căcatul, nu vă umpleți de viruși de pe acum, o să fie greu să le ștergeți și să reinstalați tot, crede-mă pe cuvântul de onoare că știu ce spun și că îți vreau binele prietene.

Pace.

Reclame
Standard

6 gânduri despre „scrisoare adolescenților sau de unde atâta grabă

 1. ai sa ai approval de la toti cei de varsta ta si mai mult, dar unul de 17 crede in valorile lui de 17, pentru ca doar pe astea poate sa le aiba. Plus, mai e si filosifia cu traitul cu ziua de azi, ca si cum maine le-ar pica un meteorit pe cap sau i-ar trece o masina. Nu poti sa le-o demonstrezi, asa cum nu poti sa demonstrezi contrariul.

 2. UnLucky zice:

  Mobilizator. Deși limbajul utilizat este sărăcăcios, ordinar, plus unele lacune în lucrul cu semnele de punctuație. Însă mesajul contează…

 3. Watcher zice:

  Momentul ăla cînd ai 17 și gîndești similar cu autorul. Ba chiar, știi, îți spun cinstit că mă credeam prea lent, cică, uite toată lumea se fute, fumează și bea, da eu stau și citesc cărți, privesc filme și învăț limbi.
  Aveam un gînd bolnăvicios că, de, poate ar trebui și eu să ies un pic la diskateka ku fetili koketili.
  Dar, mersi, după lectură am înțeles că sunt pe drumul corect.
  Acasă…

  P.S. De ce niciodată nu răspunzi la comentarii?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s