despre Dragoste reciprocă

/ și dacă intră în tine cum o scoți?/

Voi credeți în dragoste reciprocă?

Eu încă da. Dar n-am întâlnit încă o muncă de voluntariat mai grea și mai enervantă decât dragostea reciprocă și n-ar trebui să fie așa. Logic ar fi ca dragostea să ne facă fericiți, să ne dea aripi și să ne umple viața de viermii imaculați ai dragostei, care rod, la fel ca rugina, marile construcții din tine, toate zidurile cad atunci când iubești reciproc, aici e și frumusețea și pericolul acestui mare eveniment. E frumos să știm că omul la spatele căruia stăm, simte pentru noi exact ceea ce simțim și noi, să fim siguri în ziua de mâine, să nu fim geloși și să știm că întodeauna capul nostru are umărul perfect acasă. Asta ar fi câteva din aspectele acestei relații, ar spori capacitatea nostră intelectuală (cred în asta în ciuda multor argumente aduse în defavoarea acestei idei, adică ar zice că, capacitatea intelectuală scade dramatic în momentul în care ne trezim în comoditatea unei relații) și ne-ar face să muncim mai mult pentru a întreține relația, erosul relației ar fi, practic, într-una la cote înalte, iar din fierberea lui, adică a elementului care conține și actul sexual în sine, am fi capabili, cred, să intrăm în starea zen, (folosesc aici acest cuvânt mai mult ca o metaforă, pentru că zen ar însemna să fii tu și gândurile tale pe care le curăți, le belești, ca pe porumb, până capul rămâne gol de gânduri, fără nici un grăunte, dar pentru asta ai nevoie de singurătate și meditație în dojo, eu merg mai departe și cred că putem ajunge la asta în doi, adică fiecare dintre cei doi iubiți separat ajung la același punct în aceeași clipă.  Asta și încă câteva.

Este un mit grec care spune asta, că odată bărbatul și femeia erau un întreg, uniți, dar nu ca cei de la moldtelecom, într-un organism androgin, nu vă spun toată povestea că nici eu nu o mai țin minte, dacă aș începe povestea ar fi cazul să vă vorbesc și de Eros, iar asta ar dura, vreau doar să spun că ei au făcut ceva, (vreun căcat, cum de regulă fac creaturile de genul), și i-au despărțit, dar cu condiția că nu vor fi fericiți decât dacă-și găsesc perechea pentru a se uni iar, asta se petrece, potrivit unor zvonuri, în timpul actului sexual dacă ambii parteneri au orgasm, dar nu e chiar așa. Este și asta, dar nu numai. Unii zic, și eu sunt dispus să-i cred, că simți omul când îl cuprinzi, e ceva acolo în burtă, de aici și faza cu fluturii, pentru că am fost tăiați de la buric, înțelegi unde bat?

Bine. Ce înseamnă dragoste reciprocă? Asta înseamnă că ambii dau exact aceeași cantitate de energie și că ambii se implică în egală măsură în ceea ce fac. Dar  aici e și  buba relațiilor interpersonale. În primul rând pentru că fiecare intră în scenă cu trena și cu istoria lui. Suntem oameni maturi și am mai trecut prin alte mâini, nu trebuie să ne ascundem de asta. Relația reciprocă și fericirea care ar putea rezulta din asta o omoară frica și indiferența. Frica este educată și indiferența căpătată, dar ambele pot fi distruse definitiv, dacă ai cangrenă tai bucata, sau putrezești tot.

Imaginează-ți că ești pe muchia unui munte și trebuie să te arunci  în apă, te temi de înălțime și nu știi dacă apa e adâncă sau nu, e rece sau nu, poate mori spărgând vreo stâncă folosindu-ți capul sau poate nu reușești să ieși la suprafață, poate sunt rechini și piranii, nu știi nimic, riști tot. Pentru a iubi ai nevoie de curaj,  la fel de mult ca în luptă. Nu degeaba deseori dragostea a fost comparată cu numeroasele câmpuri de bătălie. Aceeași strategie și aceleași jocuri tactice. Cred că trebuie să fii un general bun în relații, dacă vrei să miști carul. Știi proverbul cu dragostea și războiul?

Probleme sunt diferite, unele fete care sunt des contactate de foștii iubiți (îi consider lipsiți de coaie pe bărbații care continuă să bată la ușa unei femei plecate, mai ales dacă femeia are deja pe altcineva), femei care într-un final ieșeau să vadă dacă mai simt ceva și pierdeau relația cu actualul, reveneau la fostul iubit din milă (relațiile din milă mi se par cele mai penibile relații ever) și nu erau fericite nici cu el, iar de actualul deja nu mai auzeau nimic, mulți nu revin la fostele iubite niciodată.

Sunt relații în care nu simți nimic în pat, faci un fel de sex rece și crud, întodeauna având altceva sau pe altcineva în cap. Relații care durează doar din dependență sau deprindere.

Sunt relații în care sunt prea diferiți, sunt genul de artiști care-și iubesc libertatea și care au gândire strategică, dar niciodată materială, nu iubesc banii și nici ei nu îl iubesc.

Am ieșit odată cu o pițipoancă care nu prea iubea cum mă îmbrac și-mi interzicea să mă îmbrac de la second-hand. Am fost odată cu ea la second și mi-a făcut un show de zile mari.

Sunt și relații în care doar sexul te unește, este dumnezeiesc, dar nu poate dura doar pe asta, pentru că nu prea te mai unește nimic, e doar obsesie și nervi.

Dar sunt și relații în care sunt fericiți și oamenii se miră și se bucurau să-i vadă, dar și fericirea sperie, pentru că ți se pare că totul devine prea repede șocant de serios, mai sunt și oamenii care sunt geloși pe fericirea altcuiva și fac tot ce le stă în putere să te distrugă, nu trebuie să-i crezi pe mulți atunci când iubești, mă gândesc.

Deci, într-un final, ce înseamnă dragoste reciprocă? Pentru mine NU are nimic cu deprinderea și dependența, cu obsesia și gelozia. Are cu Eros și cu răbdarea și implicarea.  Dacă vrei să fii fericit trebuie să tai funiile care te țin, să-ți lași toate fostele și foștii, să nu privești în trecut, ci doar în viitor, să cauți în omul de lângă tine tot ce-ți place și tot ce urăști, pentru că toate trăiesc în toți, suntem un cosmos pe două picioare. Poți să faci asta? Să spargi digul și să te lași ca un avion intrat în taifun, dus de valurile lui distrugătoare, de valurile care au clocotit prea mult în tine. Acum era și timpul, lasă-l să te explodeze, cum spunea și Bukowski: găsește ceea ce iubești și lasă asta să te omoare!

Oamenii nu sunt fericiți pentru că nu investesc acolo unde trebuie, pierdem iubiții câștigând bani pentru haine și note de plată, pentru o carieră sau încă un 0 la salariu,  pierdem iubiții pentru niște așteptări efemere și căutări zadarnice, pierdem iubiții pentru că odată avuți încetăm să ne mai uităm la ei ca la un Everest, credem că dacă i-am cucerit atunci gata, putem dormi liniștiți cu spatele la ei.  Dar nici așa nu merge treaba. Nu vreau să pară că o dau pe marele filosof, mai ales că plouă și, probabil, v-au înghețat taracanii lângă coșul de gunoi, vreau doar să spun, în seara asta bacoviană, că tu faci, TU FACI relația care te face pe tine.

Eu refuz categoric să dorm într-un pat rece cu cineva care doarme cu spatele la mine sau se gândește la ceva ce i se pare secret și nu vrea să-l știu și eu. Patul e ceva prea intim, nu spurcați asta. Pentru mine e ca și la dentist, nu las decât un om acolo. Asta e ceva ce mi-a venit de curând. Așa un gând mă bate pe umărul drept. La stânga te duci numai cu ochii.

Fericirea e întodeauna la distanța unei îmbrățișări, fiți atenți data viitoare când vă cuprindeți iubitul, ce simți acolo? Toți tindem să ne unim înapoi, să fim un întreg, exact ca-n lego sau imaginile alea cu luna și soarele, yin și yang.  Poate nu vă încântă ideia asta de octopus androgin și de aia vă separați, stați singuri în cuștile voastre. Poți avea parte de diferite droguri, eu zic doar că și dragostea reciprocă e un drog, are exact aceleași filme și tripuri.  Doar că la un alt nivel și cu o altă coloristică. Alege tu ce vrei și cum vrei. Treaba ta cu laba ta.

Iubiți-vă reciproc, nu fiți din milă sau deprindere cu cineva, fericirea e mai importantă decât millioanele pe care le puteți câștiga. Fericirea e acolo undeva, așteaptă. Când o să tragi linia, nu-ți vor cere CV-ul cu meseriile făcute, ci un CV cu oamenii pe care îi ai în inimă și minte.

P.S: știați că Irina este un prenume feminin care vine de la grecescul „Eiran” sau „Elre’na”, a cărui semnificație era clară pentru că substantivul corespunzător, „eire’ne”, înseamnă „pace”.

Pace.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s