Vinul – ceva mai mult decât băutură.

Redescoperă Moldova a început. am fost invitat la o degustare cu ceilalți bloggeri din brigadă. am mers la Carpe Diem, Wine Shop & Bar unde Ion Luca a făcut cu noi un exercițiu de bună purtare cu vinul. am degustat câte ceva, niște vinuri de la 80 la 250 lei, acum nu trec numele vinului și companiilor producătoare, pentru că articolul de azi nu e despre asta și nici publicitate nu vreau să fac, au fost bune toate, chiar unele neașteptat de bune, ceea ce înseamnă că noi putem produce vin de o calitate inimaginabilă.

consider că dacă fiecare cetățean ar consuma vin în cantități rezonabile și după toate principiile, atunci vă asigur că ne vom purta mai bine cu partenerii și vom citi mai mult, vinul e băutura intelectualului și vă zic de ce. mie îmi place vinul, nu pentru că-s intelectual, deși ieri am aflat că instinctiv cunoșteam foarte multe lucruri despre vin fără să citesc sau să mă gândesc la asta prea mult.

în primul rând vinul cere acordarea și atenția tuturor facultăților tale. are nevoie de toate simțurile: 1. ochii, 2. nasul, 3. limba, 4. atenția. deci când îți torni data viitoare un pahar de vin, care trebuie turnat într-un pahar anume și turnat nu mai mult de o treime din pahar, asta ca să-și păstreze aroma în gușa paharului, trebuie să știi câte ceva, acum, dacă ai timp de lectură, îți dau repejor niște sfaturi pe care mi le-au dat și mie:

1.ochii.  înainte să bei uită-te bine la culoarea și consistența vinului. vinul trebuie să aibă un aspect vizual plăcut și să nu fie nimic străin acolo, pot fi pori și gaze dacă-i vin spumant, în rest n-au ce căuta acolo. culoarea trebuie să te ducă cu gândul la o comparație și, perfect ar fi, să încapă în, cel mult, trei cuvinte.

2. nasul. apropii nasul de pahar, învârți un pic paharul, pentru ca băutura să-și dezvolte buchetul și tragi adânc o înghițitură pe nări, mă refer la o înghițitură de aer. mirosul trebuie să fie plăcut, să te ducă cu gândul la câmpii și păduri, la mare și munți, la femei frumoase și bărbați în costume cusute bine, la flori de câmp și copilărie, la orice asociere care ar gâdili un pic amintirile tale. trebuie să-i simți buchetul.

3. limba.  nu te grăbi să-l bei. lasă-l să curgă și să se împrăștie pe limba ta. limba ta are sute de mii de papile gustative care așteaptă să fie excitate și folosite la ceva. gustul poate fi dulce sau amar, acru sau să te frigă, poate trezi orice asociere și părere, dar niciodată dorința de a scuipa vinul, dacă trezește în tine asta, atunci nu mai consuma și nu te mai gândi la el.

4. restul. vinul roșu se bea la temperaturi maxime de 16-18 grade, ceea ce nu înseamnă temperatura ta de cameră, care-i cam peste 20 grade. păstrează vinul roșu într-un beci, cramă, camera mică de la parter sau garaj. vinul alb se bea întodeauna rece, orice n-ai face să știi că vinul alb e întodeauna rece, ca și cel roz. vinul mai trebuie asociat corect și cu bucatele, de regulă producătorii scriu pe dosul sticlei cu ce poate fi ascociat cutare vin, asta nu înseamnă că nu poți improviza, dar niște reguli simple există oricum. roșu la roșu și alb la alb. vinul lângă o muzică bună și o companie bună poate face minuni.

vinul e ca o femeie, nu te culca dacă nu simți nimic pentru ea. vinul e regele băuturilor din Moldova și cere un minim respect atunci când îl ai pe masă, mă refer la vinul produs corect după toate standartele oficiale și de bun simț, dar și după atitudinea pe care o are fiecare vinificator pentru ceea ce face, care, de regulă, sunt mari iubitori de vin și tare-și adoră copilul, adică băutura pe care o produc.

eu, de exemplu, apreciez și iubesc vinul, pe care-l consider băutură nobilă și net superioară berii sau altor băuturi de consum agroalimentare și nu prea. vinul mă face să-mi iubesc aproapele și tare-mi mai place să fac sex după câteva pahare de vin bun. îmi dă culoare buzelor și îmi excită papilele gustative, dar și retina. vinul îți face femeia un pic mai fericită, pentru că mângâie micul hedonist din fiecare din noi.

e bine să nu faceți exces de vin cum e bine să nu faceți exces de nimic în viața asta. de aia spun că un om care poate bea vin și îi poate simți plăcerea, e un om care are nevoie de o anume educație și de un bun simț, care nu e neapărat să fie înnăscut sau educat, poți face asta acasă și singur, iar dacă vei ține cont de ceea ce ți-am spus mai sus, te asigur că după primul pahar vei vrea să răsfoiești o carte lângă un bluse sau folk. sau lângă partenerul tău. asortează asta cu ceasul din tine.

consumați vin dragii mei, dincolo de susținerea produsului autohton și de zdrobirea în teasc a minciunilor și clișeelor legate de vin pe care le vom distruge încet începând de luni, când pornim în Drumul Vinului, voi încerca să vă fac să simțiți mândria și să știți că noi luăm aur cu vinurile noastre și că ele nu doar concurează cu toată lumea, dar producem un vin de o calitate superioară și foarte, foarte bun.

aerul e dușmanul vinului, de aia nu compara vinul de casă cu vinul din magazine. despre asta îți spun mai multe data viitoare.

pace și toarnă-ți un pahar de vin.

Reclame
Standard

Un gând despre „Vinul – ceva mai mult decât băutură.

  1. Pingback: Drumul vinului – o legendă vie. Ziua 0 | Elena Braga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s