continuarea articolului precedent.

 

visam cum alerg și tai vîntul cu fața mea fericită, alerg după un autobuz, alerg mai repede decît el, ajung la stație înaintea lui și aștept, nu știu ce anume, dar simt că din autobuz trebuie să coboare cineva care-mi va schimba toată viața, nu știu ce anume, simt doar că trebuie să aștept.

sunt un mare alergător, nici un afroamerican nu mă poate întrece, sunt mai rapid decît toate autobuzele puse grămadă, cu mine faza: să nu fugi după fete și după autobuze! nu merge, eu fug mai repede decît toate fetele și toate autobuzele din lume. sunt fericit, aștept și în timp ce aștept încep s-aud chițăitul bormașinei, întorc capul și văd muncitori în salopete care sfredelesc peste un poster cu * urmează-ți visul*, vreau să-i opresc pentru că mă irită, mă apropii de ei și simt cum sfredelul intră-n mine ca cuțitu-n lapte. sar și mă trezesc brusc.

vecinul meu din stînga, dentistul, își lărgește bucătăria. ce viață, toată săptămîna cu sfredelul în gura oamenilor și în weekend cu sfredelul în gura casei. omul cu bormasina. să-ți mai faci o bortă în cur și să te caci cu ambele în gura ta de dentist mediocru! simțeam o sete și aveam în gură saliva cleioasă, de parcă aveam o bucată de căcat acolo, miroseam ca o cîrpă de podea și mă durea piciorul insuportabil. m-am ridicat și, doar în lengerie, am început să-mi car picioarele și tîmplele spre baie. sora mea mînca la bucătărie. era sîmbătă dimineața. avea liber azi. am salutat-o și mi-a raspuns. m-a întrebat dacă mi-i foame și asta m-a mirat, n-am vorbit atîta timp și acum mă întreabă dacă-s flămînd, așa, de parcă n-a fost nimic, straniu, are nevoie de ceva  m-am gîndit, dar i-am zis: da, aș vrea să mănînc, dar mai ales să beau un ceai. a zis că face un ceai și eu m-am gîndit să mă piș un pic și să trag un duș, să fac loc ceaiului care urmează să vină. am simțit orgasmul vezicii urinare și m-am încrețit și înăcrit, după care am dat niște apă pe moacă și mi-am analizat eul liric în oglindă.

arătam convingător. arătam anapoda. arătam orgolios. arătam ca un alcoolic. am eliberat apa  și am așteptat să vină cea caldă. așteptarea, de regula, dura ceva vreme, azi,  însă,  a venit  mai repede decît am reușit să mă gîndesc la ea. m-am mirat, toate semnele unui an electoral. picăturile de apă mi-au udat carnea și mi-au sensibilizat începuturile. am mîngîiat șarpele și am vrut să-i scot ochii, dar n-a mers, n-a vrut să se supună, aveam alte griji, ceva nu era ok, visul ăsta și toate semnele și toată bunătatea Mariei și laba care nu merge, toate trebuie să însemne ceva.

apa învie. apa e bună. apa e udă. m-am șters și m-am întors în cameră, mi-am aruncat hainele vechi, care încă mai păstrau mirosul zilei precedente, zi pe care vreau s-o uit, le-am aruncat în mașina de spălat, mi-am luat chiloți noi, ăia cu copac, mi-am luat o pereche de șorți, ăia cu inimă pe cur, am dat cu niște pastă pe dinți și m-am dus la bucătărie. ceaiul era gata. sora mea tot. a zis că pleacă să ia coletul care trebuie să vină de la mama. am uitat, azi e sîmbătă, în fiecare sîmbătă avem colet, am zis că e minunat și că vreau să merg s-o ajut, dar a zis să stau acasă că se descurcă, am zis că-i bun și m-am așezat la masă. ceai din ierburi și cartofi prăjiți! preferatele mele gustări.

Maria a plecat și vecinul meu a încetat să violeze pereții casei, parcă a avut o înțelegere cu sora mea, să mă trezească pînă pleacă. dacă nu era bormașina mai dormeam o bucată de zi. așa m-am salutat cu sora după pauza aia penibilă și mîncarea e încă caldă. doar avantaje, viva la anul electoral! după o masă copioasă m-am gîndit să văd care-i tema zilei pe facebook. rețeaua socială perfectă pentru labagii și sociopați. am băgat niște no shagga în boxe și am deschis parazitul proletar, unicul blog care-l mai citesc, restul toate-s vîndute sau cumpărate sau prea deștepte și-ți fut toată ziua.  sarcasm, ironie și umor de dimineață.

ascultam piesa aia cu urlete de lup. în fiecare dimineață băgam piesa asta, era deja o tradiție cu care s-au deprins pînă și vecinii,  are o energie turbată. am fost și la concert, tipul ăla, vocalistul, e dus rău, odată a ieșit atît de beton că a uitat cuvintele pieselor și a început să se dezbrace.  sora mea avea o colegă care a ieșit cu dînsul jumătate de an, mi-a zis că tipu-i destul de modest și foarte inteligent. aș vrea să-l cunosc. da, într-o zi neapărat o să mă apropii de el după concert  ș-o să-i spun că-mi place ce face ș-o să bem ceva gustos.  îi pun eu. are niște texte mai adînci decît ochii mamei. o gaură neagră din cuvinte.

toți erau tripați pe faza aia cu ukraina și euromaidanul și drepturi și valori. se omoară între ei ca aborigenii și pomenesc de valori, foarte amuzanți acești patrioți penibili, cineva face bani și altcineva moare la revoluții. cind oare vor face o revoluție în gîndirea lor? ce fel de revoluție cu arma în măină? cum să fie pace dacă stai cu pistolul la brîu? cum zicea și mesajul ăla de pe perete cu abatoarele și vitele. suntem niște vite. eu nu vreau să fiu vită. nu vreau să mă mulgă alții. eu vreau să fiu eu. eu vreau să fiu om.  eu merit ceva mai bun. toți ne manipulează cumva, nu cred în jurnalism echidistant și televiziune independentă.  mai bine cred în Dumnezeu, e mai aproape și mai sigur.

pînă am mai tras de vreme afară se făcu după-amiază. era o zi frumoasă, păsărele cîntau cu vocea Ninei Simone, copacii își prezentau rochiile verzi, oamenii își cărau roțile prin oraș. m-am uitat peste geam la niște copii care alergau și zbierau într-una. m-am gîndit să ies pînă la magazin să-mi iau ceva de băut, acum chiar că se poate. are omul dreptul să beie ceva tare sîmbătă dimineața? sigur că DA.  am aruncat pe mine o pereche de jeanși din Italia, de la mama, un maiou cu extratereștri și mi-am pus pe picioare adodașii mei preferați, ăia nike, și m-am pornit la magazin.

(va urma)

Reclame

Micul Psih. capitolul 5.

Notă

Un gând despre „Micul Psih. capitolul 5.

  1. Aylin zice:

    cateva chestii bune,deci-progres. e faina ideea cu persoana a 3 a. Zic ca e un exercitiu bun,daca tot ti-ai multiplicat figurile de stil,fara sa faci abundenta de comparatii si metafore,much better!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s