despre rapan si alte placeri basarabene

RÁPĂN, rapăne, s. n. (Pop.1. Boală de piele asemănătoare cu râia, pe care o capătă caii, câinii și porcii, uneori și oamenii. ♦ Jeg. 2.Boală a merilor și a perilor, provocată de o ciupercă și manifestată prin apariția unor cruste pe frunze, pe fructe și pe ramurile tinere, încetinind sau oprind creșterea. — Et. nec.

nu in zadar folosesc anume acest termen pentru ceea ce se intimpla in moldova. gunoiul de pe margine de strada si din parcuri reprezinta exact acea raie pe pielea tarii. iar oamenii sunt virusul.

lumea asta ar fi perfecta daca nu erau oameni sa o strice.

sunt asa momente cind toti se mindresc cu tara lor si zic ca trebuie sa deschizi ochii si sa vezi lucruri frumoase si alte chestii, oamenilor le place sa creada ca au inteles ceva.

da eu stau si ma gindesc de ce conationalul meu e asa orc si ii place sa traiasca in rapan. in apartament sa fie curat da in parc sau afara da-l naibii, ca afara nu-i al meu, afara ii pentru toti, da pe mine toti nu ma fut deloc, asa gindeste conationalul meu.  casa fie mai clar la ce ma refer va zic un caz cu un tip cu care am fost odata la un frigarui. tipul scuipa rasarita si injura moldova, tocmai revenise de peste hotare.

am venit intr-o poiana unde erau semne ca o saptamana in urma au chefuit altii, mai multi decit eram noi, erau cam 2 saci de gunoi. am dat foc la gunoi si baietii au injurat alti baieti care au facut murdarie. apoi, dupa lungi ore de fum si foc si alcool si altele, am hotarat sa parasim locul si, cel mai interesant, ca doar eu am strins dupa mine, iar tipul care era cel mai suparat pe gunoi a zis sa-l lasam naibii, ca sunt altii care fac curat. cind am intrebat care altii, a zis *altii, de parca vorbim despre un SF.

nu, dragii mei, asta-i moldova, nimeni dupa voi nu face curat. de ce va place sa fie curat in casa si sa fie grajd afara? am  avut o scurta polemica, dupa care i-am convins sa stringa gunoiul, dar din motiv ca parcurile n-au urne aproape deloc, am dat foc la gunoi. ceea ce e rau pentru natura, dar nu atit de rau ca gunoiul lasat. suntem o tara care consuma mult, chiar mai mult decit tarile cu istorie capitalista, fostele state comuniste consuma mai mult pentru ca au fost privati de asta in epoca aia rosie, acum flamanzi lasa salariile pe cacaturi si toale. pe toate fleacurile *made in china* ca sa se simta si el om in rind cu lumea. asta e un motiv de ce in fostul lagar socialist sunt atitea sarbatori, sa-i imbatam si sa-i lasam sa-si futa banii si sa nu plece din tara, poate ne mai voteaza odata, le dam oase si ei le prepara la gratar si apoi arunca tot pe jos si se simt atit de fericiti pina duminica viitoare, suntem badarani si asta ne ia tot timpul.

m-am intrebat deseori de ce suntem atit de rapanosi, dar suficient de intoleranti ca sa-i acuzam pe romi  si alte minoritati ca ar fi rapanosi, sa ne indignam in troleu ca pute de la cineva, dar odata iesit afara sa aruncam ambalajul la statie si mindri sa pasim peste el, asta vine din mama-n fiica si din tata-n fiu. foarte des vad cu mama fumeaza sau mananca inghetata si isi arunca jos ambalajul, da un exemplu pentru copil, un exemplu demn de aplauze peste moaca ei idioata.

cine credeti ca va face curat dupa voi? spatiile verzi? chirtoaca? orasul apartine tuturor, e un fel de apartament in care traim toti, bnu doar cei de la spatiile verzi sau chirtoaca, si nu primarul va da peste mana sa scapati sticla de bere in iarba, asa ca incetati sa futeti capul si incepeti sa adunati gunoiul de linga voi. cind mergi peste hotare nu faci murdarie, dar acasa de ce nu, acasa se poate, de aia basarabeanu de rind vrea in uniunea vamala, el vrea rapan cu alti rapani ca dinsul, in europa e atit de curac ca te plictiseste, acolo nu arunci pe jos ca ai amenda sau iti fac observatie, dar in uniunea vamale-i alta treaba, acolo-s consumatori ca si tine, da?

cind ii prind separat pe unii concetateni ma mir cu cita verva vorbesc despre porcii care arunca pe jos si fac gunoi, iar mai apoi ii vad cum ei singuri arunca si se scuza ca nu-i urna, ca primarul, ca pizda masii, ca nu mai stiu ce, dar argumete destul de grele.

nu suntem porci, dragii mei, aceste fiinte nu merita sa fie comparate cu noi, din simplu motiv ca sunt mai curate decit omul. porcul e un animal curat, daca nu stiai asta. cel mai murdar animal este tocmai omul, e murdar si la vorba si la port si la gesturi si la toate.

poate cumparam un sapun si niste saci si incepem sa facem curat cu totii?

pace.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s